Dokumentarer og intervjuer

Her finner du oversikt over og presentasjon av et utvalg dokumentarer og intervjuer om 22. juli, samt noen relevante vurderinger for lærer.

Opptak fra minnemarkeringer (taler og musikk, egne sendinger og utdrag fra nyhetssendinger) er ikke med i denne oversikten, men finnes i oversikten over Minnemarkeringer).

NKVTS (Nasjonalt kompetansesenter om vold og traumatisk stress) har formulert råd for direkte berørte som vurdere å se filmer som berører terrorangrepene. Rådene kan være aktuelle også for andre som er usikre på om de kan eller vil se filmer, serier eller dokumentarer om 22. juli.

Generasjon Utøya

Denne dokumentaren skildrer hverdagen til fire kvinner som overlevde terrorangrepet på Utøya. Aldersgrense 9 år.

22.07

Denne dokumentaren om angrepene og redningsarbeidet 22. Juli 2011 er laget av Brennpunkt. Hva som skjedde 22.juli blir fortalt gjennom ofrene, de etterlatte og nødetatene. Tillatt for alle. Varer i 1 t 28 min. (Foto: Sthlm Creators AB / Marcell Bandicksson)

Til Ungdommen

Denne dokumentaren er laget av Kari Anne Moe. Filmen følger fire politisk engasjerte ungdommer fra fire ungdomspartier, inkludert AUF, gjennom to år. Filmopptakene er gjort fra sommeren 2009 til høsten 2011. Filmen handler ikke direkte om terrorangrepene 22. juli, men gir likevel et godt innblikk i hvordan det var å være engasjert og aktiv ungdomspolitiker både før og etter terroren.

Min historie – personlige fortellinger fra og om 22. juli

22. juli-senterets ressurs «Min historie – personlige fortellinger fra og om 22. juli» presenterer noen av historiene til de som på ulike måter opplevde 22. juli 2011 på nært hold. Ressursen omfatter mange vitneberetninger – også skriftlige.

Rekonstruksjon Utøya

Rekonstruksjon Utøya av Carl Javer er en dokumentar om fire Utøya-overlevende, 12 andre ungdommer, en psykolog og et filmteam som er samlet i et filmstudio i Målselv i Troms. De overlevende forteller sine historier til de andre ungdommene, som prøver ut sin forståelse av det de har hørt, gjennom å spille ut det de har hørt som et gjennom et rollespill. Scenografien består av hvit teip på et svart gulv: dette bidrar til å rette fokus mot fortellingene. Dokumentaren er omtalt som «de overlevedes egen fortelling» og en «dokumentarfilm om å overleve og leve videre, og om å gjøre det med traumatiske minner».  Filmen viser potensialet i å lytte til hverandres fortellinger, og den viser at det gjør godt å bli sett ordentlig av sine medmennesker.

Sårene etter Utøya

Dokumentaren er laget av Brennpunkt, og spør om de overlevende etter Utøya og Regjeringskvartalet fikk den oppfølgingen norske myndigheter lovet dem. Staten delte ut 180 millioner kroner til norske kommuner for å hjelpe de berørte, men ble pengene brukt som de skulle?

Beredskapsløftet

22. Juli-kommisjonen dokumenterte at bl.a. politiets beredskap hadde svakheter som ble betydningsfulle 22. Juli 2011. Politikerne lovet derfor å bedre beredskapen etter 22. juli. I denne dokumentaren laget av Brennpunkt tematiseres to av anbefalingene til 22. juli-kommisjonen: å bygge et beredskapssenter for spesialstyrkene i politiet og opparbeide en robust politihelikoptertjeneste. Fem år etter er det ikke valgt tomt, og norske politi-helikoptre er blant de som har flydd lengst i verden.

Vi glemmer aldri

En serie med intervjuer med mennesker som ble berørt av terroren 22. Juli på ulike måter: som sykepleier, mor, journalist, gardist og nabo. De forteller alle om sine opplevelser.

Overleverne – Jenta fra Utøya

Dokumentarserie fra NRK om mennesker som har overlevd dramatiske hendelser. I denne episoden møter seerne Ylva Schwenke. Ylva var på Utøya, ble skutt fire ganger, men overlevde. Hun var den yngste som vitnet mot Breivik under straffesaken, og er en av dem som har opplevd posttramatisk vekst.

Overleverne – Bomben mot regjeringskvartalet 22. juli

Dokumentarserie fra NRK om mennesker som har overlevd dramatiske hendelser. I denne episoden møter seerne Line Nærsnæs og Bård André Migliosi Nilssen. Begge var i regjeringskvartalet da bomben gikk av, begge berget livet takket være flaks og god redningsinnsats. Og begge mistet gode venner. Dokumentaren forteller om hvordan det gikk med dem.

Rasekrigerne

Dokumentar fra NRK Brennpunkt om den nordiske motstandsbevegelsen.