Filmer og serier

Her finner du omtale av filmer og serier om 22. juli, samt noen relevante vurderinger for lærer.

Spillefilmer er ikke egnet som introduksjon til temaet, men kan gjerne brukes som ressurs i et undervisningsopplegg. Som med alle ressurser, bør det gjøres klart for elever hva som er formålet med å gjøre bruk av ressursen.

NKVTS (Nasjonalt kompetansesenter om vold og traumatisk stress) har formulert råd for direkte berørte som vurdere å se filmer som berører terrorangrepene: https://www.nkvts.no/utoya/rad/ . Rådene kan være aktuelle også for andre som er usikre på om de kan eller vil se filmer, serier eller dokumentarer om 22. juli.

I 2018 kom den første spillefilmen om Utøya, Erik Poppes film Utøya 22.juli. Samme år lanserte Netflix filmen 22 July og dokumentaren Rekonstruksjon Utøya hadde kinopremiere. I januar 2020 kom NRKs dramaserie 22. juli. Disse produksjonene har skapt debatt. Det er ulike syn på om og når det eventuelt er riktig å lage film om 22. juli. Det er også mange meninger om hvordan filmene er laget og hvorvidt de bidrar til økt forståelse, og om hvilke deler av historien som bør fortelles. En film om 22. juli kan aldri vise hele virkeligheten: den er filmskaperens kunstneriske fremstilling av historien, men kan egne seg i undervisningen med eldre elever.

Under ligger litt bakgrunnsinformasjon om filmene og tips til hvordan det kan brukes i undervisningen.